Engelse cottage in een 360gr fairy garden

Binnen het fairy garden tuinieren proberen we zoveel mogelijk natuurprodukten te gebruiken, zoals verschillende mossoorten, grind, stenen, hout, schors en takken naast kweekplanten en struikjes. En dan daarbij miniatuur items in het gewenste thema als huisjes, accessoires en figuren in materiaal als steen of steen met kunsthars (polystone of resin). Combineren en aan de slag!

Zonder regels een tuin maken met een flinke dosis fantasie geeft een enorme vrijheid maar ja, hoe begin je dan? Met een voorbereiding! Net als bij het maken van een gerecht duik je ook niet onvoorbereid de keuken in. Ook bij een fairy garden is er een voorbereiding nodig. Bedenk wat je wilt uitbeelden. Kijk vooral ook op internet of op pinterest! Wat vind jij leuk? En dan is het vooral bij elkaar zoeken van de onderdelen. Aan welke onderdelen moet je dan denken?

  • Schaal, kist, bak, pot, vaas, windlicht, aquarium of een stuk tuin (kaal of begroeid). Ook een oude kruiwagen of oude houten laden zijn een optie. Zelfs op een kale tegel kun je beginnen.
  • Voor de vulling of als ondergrond kun je aarde, tuinresten, houtsnippers of ander natuurmateriaal gebruiken
  • Platmos, gras, grind, cacao of houtsnippers, steentjes, zand of schelpen om op de gekozen ondergrond te leggen
  • Plantjes waar je een kleine boom of struik in ziet met een maximale potmaat van 9cm
  • Fairy garden producten als een hekje, bankje, stoel, schommel, huisje, terras, figuurtjes etc etc..Koop nooit teveel, maar schaf later eventueel iets erbij aan.

Tip: zoek een huisje of een accessoire wat je direct leuk vindt. Teken het huisje of accessoire met de afmeting uit op papier en neem het uitgeknipt mee.  Hou dit naast de plantjes die je leuk lijken en zie welk effect het op elkaar heeft. Of neem het mee als je het al in je bezit hebt…

Beginnen

Zorg voor een goede werkhoogte. Verzamel alle onderdelen om je heen. Ik heb altijd meer plantjes dan ik waarschijnlijk nodig heb. Keuzes maken is goed! Ik gebruik in dit voorbeeld een vuurschaal van Hornbach (€12.95) van 30cm doorsnee omdat ik een scene wil maken aan 2 kanten. Een kant met een huis en een kant met een rustpunt.

Verzamel de onderdelen

Stap 1: Ondergrond opvullen

Bij een fairy garden gebruik je natuurproducten. Zorg voor een goede voedingsbodem. Tegelijkertijd moet je er ook voor zorgen dan het water weg kan lopen en de bodem niet gaat verzakken. Werk in de ondergrond met scherven op de bodem, hydro-korrels of als 1 van de struiken een stevige kluit heeft kun je dit gebruiken.

Bouw de ondergrond op

Vervolgens bouw je verder (n dit geval) de schaal op met planten en materiaal. Ik werk niet vaak met aarde omdat dit kan verzakken. Ik gebruik liever oud platmos wat verzadigd is met aarde. Ik schep dit uit de tuin of recycle andere fairy gardens.

Zet de geselecteerde planten neer

 

 

Vul de schaal op (zie uitleg)

 

 

 

 

 

Stap 2: Bouw de ondergrond op

Hier kun je kiezen of je platmos, grind, zand of aarde wilt gebruiken. Als je een fairy garden in een tuin maakt, kun je ook nog een keuze maken! Vervolgens duw je platmos, grind of ander materiaal aan om te egalise

ren. Je wilt niet dat je tuin gaat verzakken dus duw stevig met een vlakke hand echt op de ondergrond om te zien waar er oneffenheden zijn. Vul deze op met het materiaal wat je als ondergrond gebruikt of dicht dit extra op met de bovenlaag. Dus als je grind gebruikt, egaliseer je daarmee. Wees niet te zuinig met materiaal. Als de basis stevig en goed is kun je zelfs uitgebloeide of dode plantjes verwisselen zonder dat de hele tuin opnieuw hoeft te worden gemaakt.

Ik heb de laag afgedekt met platmos

 

 

 

 

Omdat ik aan 2 kanten van de schaal een miniwereld wilde maken heb ik een haag gemaakt met een heester, klimop, mini conifeer en bergthee.

Lage planten als Bergthee blijven lang goed en vullen mooi op

 

 

 

 

 

Stap 3: Creëer je fantasiewereld

Is de ondergrond stevig en voel je nergens kuiltjes? Prima, dan kunnen we nu huisjes, accessoires en figuurtjes gaan gebruiken voor onze fantasiewereld. Ik gebruik hier produkten van Miniature World met een Engelse uitstraling. Net zoals het merk Fiddlehead Fairygarden zijn deze produkten gemaakt van polystone/resin en geschikt voor binnen en buiten (vorstbestendig!). Daarnaast hebben alle produkten een UV-coating waardoor er weinig kans is op verkleuring.

Ik begin altijd met de grotere stukken (huis of grotere accessoire) omdat je dan kunt zien hoe de tuin in verhouding met de bomen zal zijn. Daarna pas de kleinere accessoires en paadjes. Op het laatst plaats ik dan de figuren.

Even puzzelen met de balans en de scene

De vuurschaal heeft 2 kanten zoals ik wilde en ik begin met 1 kant opbouwen. Daarna draai ik de schaal om en bouw de andere wereld.

In een fantasiewereld mag alles dus mijn huis staat tegen de rand aan. Zie je hoe de struikjes nu opeens bomen lijken? Doop de plantjes voor je ze gebruikt altijd even onder in een bak met water.

Hekjes geven ruimte en tegelijkertijd verkleinen ze de scene

 

 

De hekjes erbij. Let op dat hekjes stekers hebben zodat ze goed blijven staan! En nu lijkt het struikje opeens een enorme naaldboom! Het platmos heeft ook iets weg van een bosbodem met varens.

 

Druk goed aan, meerdere lagen

 

 

Een pad van de deur naar een patio. Goed aandrukken met je vinger en daarna nog een laag.

 

Met een trappetje, pad of bruggetje tussen struiken krijg je diepte

 

Op de patio van grind een bankje en tafel. Er achter een trappetje naar “ergens”. Hiermee geef je diepte aan een tuintje. En wat figuurtjes…

 

 

 

De andere kant van de schaal is rust met een terras, een das en een slapende kat.

Ook hier geven de hekjes diepte

 

 

 

 

 

Met een hekje en een duiventil vul ik de tuin verder op. De bewoners van het huis kunnen nu “door” het bos naar de patio en genieten van de rust.

Rust en ruimte

Met dit bruggetje in de struiken lijkt het alsof de tuin nog ergens verder door gaat

 

 

 

 

 

Stap 4 Zet de tuin neer en verander nog wat je wilt     

Ik verander de tuintjes vaak na een maand. Dit ligt aan het seizoen en de plantjes die ik heb gebruikt. Of ik kom een leuk zitje tegen en zet dat erbij. Of ik wil toch iets anders. En dat geeft niet. De huisjes en accessoires krijgen met plantjes of struikjes elke keer een andere uitstraling. De scene is anders, de kleur en dus ook de uitstraling van je fairy garden artikelen.

Voor het huis een tegelvloer, bankje met kat en een paar laarzen voor de deur…

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Translate »